Potpisan Memorandum o razumijevanju i saradnji

(Sarajevo, 23.12.2015. godine) – Jučer su direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Omer Korjenić i rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih (YEP)Ranko Markuš potpisali Memorandum o razumijevanju i saradnji. Ovaj dokument se odnosi na razvoj aktivnih mjera na tržištu rada s osvrtom na socijalno poduzetništvo.

 

Potpisnici Memoranduma su se saglasili da će zajednički raditi na razvoju aktivnih mjera za zapošljavanje u oblasti socijalnog poduzetništva, sa ciljem tehničkog razvoja i implementacije aktivne mjere koja će u svom fokusu imati kreiranje novih radnih mjesta i poslova za nezaposlene, naročito za ranjive grupe: mlade, žene, dugoročno nezaposlene u ruralnim područjima, osobe sa invaliditetom itd.

 

Memorandum definiše niz zajedničkih aktivnosti koje obuhvataju i razvoj politika, odnosno okvir za socijalno (društveno) poduzetništvo u BiH i podršku osnivanju konkretnih društvenih biznisa. Razvojem novih inovativnih aktivnih mjera za zapošljavanje Federalni zavod za zapošljavanje unaprijedit će ponudu na tržištu radne snage. Također, razvoj društvenih poduzeća ima potencijal da adresira problem integracije na tržište rada najteže zapošljivih kategorija stanovništva.