• PDF
  • Ispis
  • Facebok
  • Facebok

 

 

(Sarajevo, 29.11.2013. godine) – Jučer je u Sarajevu, u organizaciji Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, održana konferencija „Rad i zapošljavanje“. Učešće su uzeli predstavnici obrazovnih institucija, entitetskih privrednih komora, udruženja poslodavaca, kao i institucija iz oblasti zapošljavanja.

Prema riječima Danijele Martinović, zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, u Republici Srpskoj postoji određeni set zakona koji se tiče zavoda za zapošljavanje, a sasvim drugačiji set je u FBiH.

"Javne službe za zapošljavanje, zbog zdravstevnog osiguranja nezaposlenih, ne mogu se baviti mjerama aktivnog zapošljavanja. Nadam se da će ova konferencija biti korak ka mijenjanju zakonske regulative. Problem je i to što obrazovni sistem nije prilagođen potrebama i zahtjevima tržišta rada", kazala je Martinović, i dodala da su u državnom parlamentu voljni i spremni da se usvoje zakonski prijedlozi koji bi išli u pravcu poboljšanja stanja".

Kako je rekao Omer Korjenić, rukovodilac Sektora za zapošljavanje Federalnog zavoda za zapošljavanje, postoji određeni problem i nesrazmjer u vođenju evidencija nezaposlenih osoba.

"Stopa nezaposlenosti u BiH prema anketi o radnoj snazi iznosi 28 posto. Istovremeno, registrirana stopa nezaposlenosti je 46,5 procenata. Ovo je posljedice važećih zakonskih propisa prema kojima su javne službe za zapošljavanje svedene na socijalne ustanove, jer se putem njih ostvaruju određena prava, kao što je zdravstveno osiguranje", pojasnio je Korjenić, i rekao da je potrebno izmijeniti zakonski okvir.

Dodao je i da je potrebno uspostaviti principe vođenja evidencije nezaposlenih osoba.

"One koji ne traže aktivno posao potrebno je odvojiti od onih koji zaista traže, i prepustiti ih radu službi za zapošljavanje. Samim tim određena finansijska sredstva i kapaciteti službi za zapošljavanje bili bi u funkciji povećanja stope zaposlenosti i pružanja stvarnih usluga kako prema poslodavcima tako i prema nezaposlenim osobama", izjavio je Korjenić.

On je istakao da ovakve konferencije treba da dovedu za jedan stol one koji čine ključne faktore na tržištu rada.

"Potrebno je rasteretiti privredu, stvoriti mogućnosti za privredni rast, olakšati poslovni ambijent, od registracije preduzeća, poreske politike, visine cijene finansijskih sredstava za poticaje privrede i naravno učiniti da obrazovni sistem prilagođava radnu snagu potrebama poslodavaca" rekao je on.

Pero Ćorić, direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS, istakao je da industrija tekstila kože i obuće, kao i sektor drvoprerađivačke industrije u posljednje vrijeme u RS-u imaju ekspanziju.

"Problem je da srednje škole nisu spremne da edukuju kadrove za ove sektore, a nema ni interesa učenika za takva zanimanja, jer su radnička zanimanja u posljednje vrijeme podcijenjena, i javni sektor, sa svojim platama, totalno je degradirao privatni. Postoji izrazito veliki raskorak između javnog i privatnog sektora i to umanjuje interes učenika da se upisuju u takve škole", rekao je Ćorić, te posebno naglasio da imamo izrazito nerazvijenu privredu i neodgovarajući broj zaposlenih u privredi i van nje.

"Nesklad između plata u privredi i van nje omogućio je da čak i stručni ljudi bježe iz privrede, pa se dešava da mašinski inženjeri više vole da budu komunalni policajci nego da rade u proizvodnji", pojasnio je na kraju Ćorić.

 

 

Arhiva