• PDF
  • Ispis
  • Facebok
  • Facebok

(Vogošća, 3.10.2017. godine) - JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo, uz podršku Vlade Švicarske, a u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP), danas je zvanično otvorila nove prostorije Biroa za zapošljavanje Vogošća koje se nalaze u ulici 24. juna Nova Vogošća, prenosi agencija Patria.

Služba je za potrebe ovog općinskog biroa, nakon 17 godina čekanja i rada u neuslovnim prostorijama kupila novi poslovni prostor i infrastrukturno ga prilagodila evropskim standardima, koji zahtijevaju šaltersko poslovanje i individualan pristup strankama, odnosno  organizovanje i realizaciju individualnog ili grupnog savjetovanja, te  organizaciju info seminara.

Ovo je šesti od ukupno devet općinskih biroa (Novo Sarajevo, Centar, Hadžići, Ilidža, Stari Grad) koji primjenjuje evropske standarde u punom kapacitetu čime Službu za zapošljavanje Kantona Sarajevo čini liderom u provođenju Reformske agende EU u FBiH, kada je u pitanju unaprijeđenje efikasnosti rada u službama za zapošljavanje.

Cilj standardizacije poslovnih prostorija i procesa rada u skladu sa evropskim praksama je brža integracija kratkoročno i dugoročno nezaposlenih osoba na tržište rada i smanjena stopa nezaposlenosti.

Standardi za mjerenje učinaka, koje je uradio Švicarski sekreterijat za ekonomske poslove (SECO), pokazali su opravdanost reforme. Naime, broj zaposlenih u roku od 6 mjeseci od prijave na evidenciju sa 12%, koliko je iznosila prosječna efikasnost Službe  u 2012. godini, (dakle, u vrijeme kada je započela  reforma)  porastao je na 29,85%.

- Naša vizija je da svi biroi u Kantonu Sarajevo budu u skladu sa novim standardima. Posebno  je značajno da se u radu  fokusiramo na savjetovanje i obuku, onih koji traže posao, što se prije svega može uraditi kroz individualan pristup i primjenu individualnih planova zapošljavanja. U konačnici se vraćamo misiji službe, intenzivnijem posredovanju u zapošljavanju ali i intenzivnijoj komunikaciji s poslodavcima. Također, otvaranje ovog biroa i standardizacija radnih procedura, najbolji su dokaz da se Služba  modernizuje u skladu sa zahtjevima nezaposlenih lica, ali i poslodavaca - istakao je direktor JU „Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo Midhat Osmanbegović.

Zaposleni će imati bolje uslove rada, a naravno i svi korisnici biroa će imati bolje uslove i bolji pristup, te više posvećene pažnje što će naravno proizvesti bolje rezultate kroz programe rada Službe, Vlade Kantona Sarajevo i resornog ministarstva, rekla je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović.

David Kramer, predstavnik Vlade Švicarske, prilikom otvaranja Biroa Vogošća još jednom je istakao da njegova zemlja želi pomoći smanjenju stope nezaposlenosti u Kantonu Sarajevo i da je najbolji način da to uradi primjena  alata i iskustva koje postoje u njegovoj domovini.

- Švicarska je također prošla kroz isti ovaj proces i zato vjerujemo da imamo iskustva koje možemo da prenesemo - rekao je Kramer.

Direktor Osmanbegović je naveo da je s današnjim danom na evidenciji Biroa za zapošljavanja 5.100 nezaposlenih, te da vjeruju da će novim metodom rada pomoći nezaposlenim osobama  da se brže integriraju na tržište rada i budu konkurentniji. Istakao da je u narednom periodu u planu i adaptacija Biro za zapošljavanje Novi Grada, što je potvrdila i Skupština Kantona Sarajevo.

 

Otvaranju Biroa za zapošljavanja Vogošća prisustvovali su i predstavnici  Općine Vogošća,  Helena Lončar, ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje, te Ranko Markuš, predstavnik Projekta zapošljavanja mladih (YEP)

 

Arhiva