• PDF
  • Ispis
  • Facebok
  • Facebok

 

Velike kompanije stalno su otvorene za biografije stručnjaka koji žele posao baš u toj kompaniji. U trenutku kada se otvori neko radno mjesto, u odjelu za ljudske resurse pregledavaju arhivirane biografije kako bi pronašli potencijalne kandidate, a najjednostavniji način za to su tražilice koje koriste ključnih riječi. Stoga je važno odabrati prave ključne riječi i napisati ih u biografiji, jer je to jedini način da on dođe u ruke poslodavcu. Isto tako ključne riječi treba upotrijebiti i prilikom javljanja na konkurs - uvijek se na neki način treba istaknuti u stotinama prijava koje dolaze za svako otvoreno radno mjesto.

1. Zašto su važne ključne riječi?

Ključne riječi su izrazi izravno usmjereni na posao koji želite dobiti. U nekim slučajevima to mogu biti vještine, stupnjevi formalnog obrazovanja, relevantni dokumenti, tačan opis poslova koje ste nekada radili ili preporuke prethodnih poslodavaca. Prema njima će stručnjaci za regrutiranje biografije svrstavati u bazu biografija. A upravo iz te baze biografija, odabrani odlaze na stol menadžeru koji je zadužen za odabir kandidata koji će biti pozvani na razgovor za posao.

2. Kako uključiti ključne riječi u biografiju?

Nažalost, ne postoji lista ključnih riječi koja funkcioniraju za sve poslove niti ključ kako ih ukompinirati u biografiju. Njihov popis se razlikuje od radnog mjesta do radnog mjesta, ali i o stepenu zahtjevnosti posla. Prilikom prijave za neko radno mjesto treba razmisliti koje riječi će poslodavac najvjerovatnije tražiti u biografiji. Mala pomoć pri tome može biti i sam tekst konkursa za posao, stoga treba iz konkursa izdvojiti riječi koje se spominju u opisu posla, naprimjer sposobnost vođenja tima ili spremnost na fleksibilno radno vrijeme i putovanja. Takve riječi  i izraze svakako treba uklopiti u biografiju. Kod navođenja ključnih riječi treba biti što precizniji. Naprimjer, bolje je navesti tačno u kojim kompjuterskim programima znate raditi nego izraz "poznavanje rada na računaru", jer će ključna riječ biti naziv programa.

3. Kako odabrati prave ključne riječi za biografiju?

Oglasi za radna mjesta odlična su mjesta za pronalaženje pravih ključnih riječi. Ponekad poslodavac u oglasu napiše samo šturi naziv pozicije za koju zapošljava, ali ne i opis radnih zadataka koje ta pozicija obuhvaća.  U tom slučaju treba pregledati što više sličnih oglasa, od koji neki vjerojatno imaju podrobnija objašnjenja. Detaljniji oglasi sadržavaju popise potrebnih vještina i radnih zadataka ali i karakteristika radnika koja se za takvu poziciju očekuje. Čitajući oglase treba zapisati izraze koji se često ponavljaju i prema tim izrazima sastaviti biografiju. Naime, pisanje biografije tek je prva stepenica u dobivanju posla, no

ko je ne pređe - nikada neće dobiti priliku za intervju.

 

(Izvor: poslovni.hr)

 

Arhiva