• PDF
  • Ispis
  • Facebok
  • Facebok

 

(Travnik, april 2012. godine) - Jedna od firmi koja je na najbolji mogući način iskoristila poticajna sredstva Federalnog zavoda za zapošljavanje jeste firma GS-TMT iz Travnika koja je ponovo počela proizvoditi ramove za luksuzne bicikle - čopere, čija cijena u Njemačkoj i drugim zemljama zapadne Evrope dostiže i nekoliko tisuća eura. Ramovi se isporučuju njemačkoj kompaniji „Global Suorcing“ u Regensburgu, koja je i vlasnik travničke firme.

Firma je već isporučila prvih 30 ramova, a u narednom periodu isporučivat će od 100 do 200 komada mjesečno, zavisno od narudžbi. Proizvodnja ramove se obavlja u Travniku, dok se montaža ostale opreme i farbanje bicikala obavlja u Njemačkoj. Na ovim poslovima je angažirano 7-8 radnika. Za očekivati je da će se u narednom periodu broj zaposlenih povećati, budući da se uskoro počinje proizvoditi i specijalna oprema za terenska vozila, jer se ti dijelovi uglavnom uvoze u Evropu iz Australije i Južne Afrike.

Inače, travnička firma proizvodila je ramove za luksuzne bicikle - čopere još 2009. godine, kada su rađene prve serije. Tada su ti bicikli bili svjetski hit, budući da su ih vozile poznate ličnosti kao što su Angela Merkel i Dejvid Bekam (David Beckham). Ova firma je nekada zapošljavala 52 radnika, a danas ih broji 103, a većinu proizvoda plasira na zapadnoeuropska tržišta.