• PDF
  • Ispis
  • Facebok
  • Facebok

 

(Jajce, maj 2012. godine) - Za uspjeh u poslu potreban je poduzetan duh i dobar osjećaj da kada vam se ukaže prilika, vi je i iskoristite. ThermoFLUX iz Jajca danas je jedna od najperspektivnijih kompanija u Bosni i Hercegovini. Bave se proizvodnjom toplovodnih kotlova i kamina na pelet i ugalj. Ova firma bilježi stalan rast iz godine u godinu, a izvoze oko 32 posto svoje proizvodnje.

Počeli su 2007. godine iz malog porodičnog obrta za instaliranje grijanja sa tri zaposlena, vođeni vizijom jednog čovjeka, osnivača i vlasnika Tomislava Ladana, koji je na vrijeme uvidio novu prigodu na tržištu.

"Čestim poskupljenjem lož-ulja i plina sam uvidio da će u većini domaćinstava u BiH drvo i pelet ostati kao jedini energent za zagrijavanje svojih domaćinstava. Tu sam uvidio jako dobru poslovnu priliku koju sam i iskoristio", navodi Tomislav Ladan.

U ThermoFLUX-u je trenutno zaposleno 68 radnika koji svoje znanje i umijeće dokazuju svaki dan, proizvodeći kotlove koji su svoje mjesto osim na tržištu BiH, pronašli i na tržištima Njemačke, Austrije, Grčke, Slovenije, ispunjavajući pri tom sve rigorozne zahtjeve o sigurnosti i energetske učinkovitosti koji su se stavljali pred njih. No, na samom početku, nije sve bilo lako.

"U početku mi je bilo najteže naći stručne kadrove za vođenje proizvodnje. Teško je bilo ubijediti ljude da napuste postojeća poduzeća i počnu raditi za novoosnovano poduzeće. Ekonomska kriza mi je tu uveliko pomogla jer su poduzeća u okruženje otpuštala ljude, a mi smo ih zapošljavali", navodi Ladan.

U 2010. godini Thermoflux je na tržištu prodao 330 jedinica kotlova i kamina, sa tendencijom povećanja u budućnosti. Jasna vizija i poduzetan poslovni duh je ono što krasi menadžment ove kompanije.

"Budućnost Thermofluxa vidim u obnovljivim izvorima energije koji će se zasigurno sve više koristiti. Primarni cilj za 2012. godinu je konačni proboj na zapadnoevropsko tržište", ističe Ladan.

Kompanija ThermoFLUX d.o.o. Jajce dobitnik je BH Biznis nagrade "Gazela", koju dodijeljuje Kameleon M&M Grupa i zahvaljujući kojoj je bosanskohercegovačka javnost imala priliku upoznati se sa poslovnim rezultatima ove uspješne firme.

(Izvor: ekapija.ba)

 

Svoju podršku firmi ThermoFLUX pružio je i Federalni zavod za zapošljavanje, koji je u 2011. godine po Programu zapošljavanja i samozapošljavanja povratnika toj firmi dao bespovratna poticajna sredstva za zapošljavanje dvije osobe sa evidencije nezaposlenih.