Uspješne priče - FZZZ Misija Federalnog zavoda za zapošljavanje Naša misija je: Provoditi utvrđenu politiku i mjere radi povećanja efikasnosti tržišta rada Obezbijediti odgovarajuću materijalnu i socijalnu sigurnost nezaposlenim osobama Kreirati i realizirati programe i mjere aktivne politike zapošljavanja Informirati sve zainteresovane o stanju u oblasti zapošljavanja Vizija Federalnog zavoda za zapošljavanje Naša vizija je da, kao ugledna i uticajna institucija, svojim programima i mjerama aktivne politike zapošljavanja dostignemo prihvatljivu stopu zaposlenosti i da obezbijedimo odgovarajuću materijalnu i socijalnu sigurnost nezaposlenim osobama. Politika kvaliteta Federalnog zavoda za zapošljavanje Naša Politika kvaliteta je: Da poslovni procesi budu usmjereni na sticanje povjerenja i zadovoljstvo svih zainteresiranih Da se programi i mjere koje nudimo temelje na stručnoj analizi tržišta rada Da se naš rad zasniva na zakonitom, nediskriminirajućem, stručnom i efektivnom provođenju politike zapošljavanja Da stalno poboljšavamo efektivnost sistema upravljanja kvalitetom Svoju Politiku kvaliteta ostvarujemo: Primjenom savremenih principa poslovanja i zahtjeva međunarodnog standarda ISO 9001:2008 Stalnim stručnim usavršavanjem našeg osoblja Primjenom savremene informatičke podrške i ostalih resursa potrebnih za kvalitetno poslovanje Praćenjem evropskih kretanja u oblasti zapošljavanja Sarajevo, 25.01.2010. godine http://www.fzzz.ba/uspjene-prie/ Tue, 16 Sep 2014 07:15:31 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management bs-ba Priča o uspjehu: Mediha Pružan http://www.fzzz.ba/uspjene-prie/pria-o-uspjehu-mediha-pruan http://www.fzzz.ba/uspjene-prie/pria-o-uspjehu-mediha-pruan (Sarajevo, 14.02.2014. godine) - U zemlji, u kojoj je gotovo 60% mladih nezaposleno otvaranje mreže klubova za traženje posla pri biroima za zapošljavanje je primjer značajnih promjena u sistemu javnih službi za zapošljavanje. Uvođenjem savjetodavnog rada sa mladim ljudima, koji podrazumijeva adekvatnu podršku pri traženju posla, na pitanje “Kome je biro našao posao?”, klubovi nude stotine imena kojima je pružena podrška da nađu odgovarajuće zaposlenje.

Podrška klubova za traženje posla omogućava mladim nezaposlenima da steknu vještine i samopouzdanje koje im je neophodno da bi bili konkurentni na tržištu rada. Osim jačanja vlastitih vještina, mladi kroz grupni rad, koji traje više sedmica, međusobno se upoznaju, pomažu, jedni drugima proslijeđuju informacije o mogućim zaposlenjima i ostaju prijatelji i nakon završene obuke u Klubu.

Mediha Pružan je jedna od korisnica usluga Kluba za traženje posla u Travniku, koja se nakon programa u Klubu uspješno zaposlila i radi već više od godinu dana. Mediha je diplomirani ekonomista koja je tražila posao skoro četiri godine.

„Prijavljivala sam se na konkurse u cijeloj zemlji, slala molbe svim poslodavcima, ali nisam imala sreće ili dovoljno poznanstava. Došla sam u Klub za traženje posla gdje sam dobila samopouzdanje i naučila kako da sebe predstavim u najboljem svjetlu. Klub mi je pomogao da izgradim vještine aktivnog traženja posla, samopouzdanje i nove prijatelje, ali i savjetodavca koji je brinuo o meni. Kada ste mlada osoba i nemate iskustva, čak i odlazak na razgovor sa poslodavcem predstavlja veliki izazov za vas i zato je važno da vas stručna osoba pripremi kako biste se osjećali sigurnijim. Moja aktivnost je urodila plodom onog dana kada me moj savjetodavac sa biroa pozvao i rekao da jedan poslodavac traži ekonomistu“, priča Mediha.

Otišla je, kako kaže, na razgovor ne očekujući da će dobiti posao jer se radilo o visokoodgovornoj poziciji ekonomskog kontrolora procesa proizvodnje u fabrici obuće u Travniku. Međutim, desilo se prijatno iznenađenje i direktor fabrike obuće „KAVAT d.o.o.“ je odlučio pružiti životnu priliku mladoj Medihi, 26-godišnjoj ekonomistici koja je prije toga kratko radila u knjigovodstvu jednog hotela na Vlašiću.

Mediha je danas zadovoljna i ostvarena mlada osoba, koja se i dalje usavršava i cijeni što poslodavac podržava sve i jednu priliku za usavršavanje, te je na taj način upisala i završila kurs italijanskog jezika. Rijetkost je sresti tako mladu i entuzijastičnu osobu koja ima samo riječi hvale za svog direktora, a kojeg cijene i ostalih 140 radnika koji vrijedno rade za šivaćim mašinama. Mediha zajedno sa još dvoje kolega su jedini radnici u administraciji i odjelu za finansije fabrike koja ima za cilj da proširi svoje kapacitete.

Mediha ima postavljene ciljeve i želi napredovati u karijeri, a ima i poslodavca koji će je podržati u njenom napretku. Na kraju, Mediha u jednoj rečenici opisuje svoj stav i zadovoljstvo sa radom u fabrici obuće:

„Nikada ne bih mijenjala svoj posao niti za jedan posao u državnoj službi.“

Projekat zapošljavanja mladih YEP je uspostavom klubova za traženje posla u određenoj mjeri doprinio sveopćoj promjeni javnih službi za zapošljavanje i njihovom odnosu prema mladim tražiocima posla.

 

]]>
info@fzzz.ba (Haris Culjevic) Uspješne priče Tue, 18 Feb 2014 14:49:35 +0000
Od volontera do poslodavca http://www.fzzz.ba/uspjene-prie/od-volontera-do-poslodavca http://www.fzzz.ba/uspjene-prie/od-volontera-do-poslodavca (Sarajevo, 11.2.2014. godine) - Edin Puzić je 22-godišnji student prve godine Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, koji se izradom web stranica počeo baviti još u osnovnoj školi, gdje je kroz informatičku sekciju stekao osnove izrade web stranica, kada ga je ta oblast zaintrigirala te se odlučio time intenzivnije baviti.

Kako i kada je Projekat zapošljavanja mladih (YEP) otkrio Edina?

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) je u saradnji sa Centrom za preduzetništvo Ekonomskog fakulteta u Sarajevu suorganizator CEO konferencija na kojima se Edin angažovao kao volonter. U sklopu volonterskog angažmana, Edin se iskazao kao vrhunski web programer, a sam je razvio tematsku web stranicu CEO Winter konferencije za koju je dobio odlične kritike. Zahvaljući tom iskustvu sa Edinom, Projekat zapošljavanja mladih, kojeg podržava Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), mu je povjerio zadatak kreiranja projektne nove web stranice.

Da li se Edinu volontiranje isplatilo?

Koliko je značajan indirektni marketing, dokazuje činjenica da je odmah nakon angažmana na Projektu zapošljavanja mladih, Edin dobio ponudu da kreira web stranicu Udruženja eksperata iz oblasti nekretnina i angažovao se na projektu Bizoo. Inače, Edin je prvi ozbiljni projekat izrade web stranice dobio kada je kreirao web stranicu Fudbalskog kluba Željezničar iz Sarajeva.

Od volontera u samo pola godine Edin postaje poslodavac?!

Edin je na ideju o pokretanju projekta pod nazivom „Made in Sarajevo“ došao dok je radio svoju web stranicu http://www.edinpuzic.me/ na kojoj je napisao da je ista napravljena u Sarajevu (made in Sarajevo). Uz pomoć kolega sa fakulteta Edin je počeo graditi stranicu koja će predstavljati zajednički prostor svih proizvoda, brendova i organizacija, koji su napravljeni u Sarajevu. Putem navedene stranice, IT stručnjaci će lakše doći do tržišta, a velike firme će lakše pronaći potencijalne prilike za posao obzirom da iz dana u dan raste korištenje IT tehnologija, a alati i metodi se svakodnevno usavršavaju. Da je projekat podigao dosta prašine u samo nekoliko dana, dokazuje i činjenica da je zvanična Facebook stranica „Made in Sarajevo“ prikupila skoro 2.000 lajkova i ima 350.000 pregleda.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) od samog početka je dao podršku ovom preduzetničkom poduhvatu, a ubrzo im se pridružuju mnogobrojne organizacije, konsultanti, ličnosti iz javnog života koje podržavaju ovaj projekat. Edinova priča predstavlja primjer pozitivne priče o mladima iz Bosne i Hercegovine koji nastoje iskoristiti vlastiti potencijal, energiju i ambiciju da bi izgradili bolju budućnost za sebe. Ovu aktivnost podržava Projekat zapošljavanja mladih (YEP) i Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

 

]]>
info@fzzz.ba (Haris Culjevic) Uspješne priče Tue, 11 Feb 2014 13:40:07 +0000
Elminov prvi posao http://www.fzzz.ba/uspjene-prie/elminov-prvi-posao http://www.fzzz.ba/uspjene-prie/elminov-prvi-posao (Februar 2013. godine) - U pripremi priloga za TV serijal „Recept za uspjeh“ koji se prikazuje svakom srijedom u večernjem terminu na Televiziji Bosne i Hercegovine, Projekat zapošljavanja mladih i ekipa BHRT-a je posjetila jednog od korisnika Kluba za traženje posla u Kaknju koji je ubrzo nakon programa podrške i obuke u Klubu dobio svoj prvi posao kao pripravnik u JP„ŠPD-ZDK“ d.o.o Zavidovići, poslovnoj jedinici Kakanj. Elmin Karzić je u razgovoru sa ekipom BHRT-a ispričao svoju put od završetka školovanja i pronalaska zaposlenja, te tom prilikom istakao značaj podrške u zapošljavanju koja je potrebna mladima.

Kao što Elmin kaže, mlade osobe ne smiju sjediti i čekati da im se ponudi posao, već aktivno tražiti posao, raditi na građenju vlastite mreže kontakata i jačanju vještina koje tržište rada iziskuje. Neposredno prije posjete Šumariji Kakanj, gdje su ekipa Projekta zapošljavanja mladih i Televizije Bosne i Hercegovine srdačno dočekani od strane svih prisutnih zaposlenika, obavljeni su kratki intervjui sa predstavnicima Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, šefa biroa Kakanj i voditelja Kluba za traženje posla koji funkcioniše u sklopu biroa.

Mladi nisu sasvim pasivni u traženju posla, ali su demotivisani i obeshrabreni i zato se nadamo da će priče kao što je Elminova poslužiti kao svijetao primjer koji će ih dodatno motivisati da budu uporni u svojoj potrazi za poslom.

Projekat zapošljavanja mladih je na kreativan način predstavio neke od uspješnih priča mladih ljudi putem promotivnog paketa razglednica koji se može preuzeti nahttp://yep.ba/yep-u-akciji/, a na jednoj od razglednica se nalazi upravo Elminova priča. Ova aktivnost je realizovana u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a implementira njemačka kompanija GOPA mbH.

Ova aktivnost je realizovana u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a implementira njemačka kompanija GOPA mbH“ http://yep.ba/elminov-prvi-posao/

 

]]>
info@fzzz.ba (Haris Culjevic) Uspješne priče Mon, 03 Feb 2014 14:09:28 +0000
Voćko i povrćko http://www.fzzz.ba/uspjene-prie/voko-i-povrko http://www.fzzz.ba/uspjene-prie/voko-i-povrko (Sarajevo, 15.1.2014. godine) - Projekat zapošljavanja mladih je jučer 14.01.2014. godine bio u potrazi za još jednom uspješnom pričom. Naime, zajedno sa ekipom Televizije Bosne i Hercegovine posjetili smo jednog od korisnika programa Federalnog zavoda za zapošljavanje „Mladi poduzetnik“, Admira Omanovića iz Fojnice koji se bavi proizvodnjom i preradom voća i povrća. Tokom posjete kreiran je kratki prilog koji će biti prikazan u jednoj od narednih emisija serijala BHRT-a „Recept za uspjeh“, koji se može pogledati i na http://www.bhrt.ba/index.php?id=347.

U razgovoru sa Admirom saznali smo da je izuzetno zadovoljan sa pruženom podrškom od strane Federalnog zavoda za zapošljavanje i programom preduzetničke obuke koju je podržao Projekat zapošljavanja mladih. Zahvaljujući ovom programu Admir uspješno vodi vlastiti biznis „Voćko i povrćko“, a tokom ljetne sezone u mogućnosti je da angažuje i do 20 sezonskih radnika za skupljanje maline.

U evaluaciji programa „Mladi poduzetnik“ utvrđeno je da je 64 korisnika programa zadržalo registriranu djelatnost, a neki od njih su zaposlili i dodatne radnike, te je ukupno osigurano 71 radno mjesto.

 

]]>
info@fzzz.ba (Haris Culjevic) Uspješne priče Fri, 17 Jan 2014 13:11:43 +0000
Emir Memišević iz Hadžića postao uspješan pčelar http://www.fzzz.ba/uspjene-prie/emir-memievi-iz-hadia-postao-uspjean-pelar http://www.fzzz.ba/uspjene-prie/emir-memievi-iz-hadia-postao-uspjean-pelar Zahvaljujući poticaju Federalnog zavoda za zapošljavanje mladi Emir Memišević iz Hadžića postao uspješan pčelar. Više o ovome možete pročitati ovdje.

]]>
elvir@bts.ba (Admin) Uspješne priče Mon, 25 Feb 2013 10:03:48 +0000
Edukacijom do 100 novih radnih mjesta http://www.fzzz.ba/uspjene-prie/edukacijom-do-100-novih-radnih-mjesta http://www.fzzz.ba/uspjene-prie/edukacijom-do-100-novih-radnih-mjesta  

(Kalesija, 25.1.2013. godine) - U prostorijama preduzeća Unis Tok u Kalesiji jučer je potpisan Memorandum o razumijevanju u implementaciji projekta "Stručno osposobljavanje i zapošljavanje 100 kovača, CNC operatera i mehatroničara za potrebe preduzeća Unis Tok Kalesija.

Memorandum su potpisali predstavnici Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Općine Kalesija, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona (TK), Službe za zapošljavanje TK, Mješovite srednje elektrotehničke škola Tuzla, Mješovite srednje škole Kalesija, Udruženja za razvoj NERDA i preduzeća UNIS TOK d.o.o. Kalesija.

Potpisivanjem memoranduma o razumijevanju stvoreni su uslovi da se za razvojne potrebe preduzeća u toku narednih godinu dana educira i u njemu zaposli 100 novih radnika. Metaloprerađivačko preduzeće Unis Tok je jedan od vodećih bh. proizvođača i izvoznika dijelova za ležajeve u autoindustriji i trenutno upošljava 145 uposlenika.

Federalni zavod za zapošljavanje izražava zadovoljstvo učešćem u ovom projektu, ali i stoji na stanovištu da je donošenje zakona o obrazovanju odraslih glavni preduslov za sistemsko rješavanje pitanja osposobljavanja nezaposlenih osoba.

 

]]>
info@fzzz.ba (Haris Culjevic) Uspješne priče Tue, 29 Jan 2013 10:37:53 +0000
Invaliditet nije prepreka za ljude željne posla http://www.fzzz.ba/uspjene-prie/invaliditet-nije-prepreka-za-ljude-eljne-posla http://www.fzzz.ba/uspjene-prie/invaliditet-nije-prepreka-za-ljude-eljne-posla

(Tuzla, januar 2013. godine) - U radionici za solarne sisteme Centra za razvoj poduzetništva (CRP) iz Tuzle danas je predstavljena obuka za proizvodnju i ugradnju solarnih sistema koju pohađa petnaest nezaposlenih osoba sa invaliditetom u okviru projekta "Osobe sa invaliditetom na otvorenom tržištu rada – zapošljavanjem do pune integracije".

Ovaj projekt realizuje koalicija "Mogu, hoću, znam" koja je pokrenula dijalog sa nadležnim institucijama za uspostavu centra ili centara za profesionalnu rehabilitaciju i osposobljavanje osoba sa invaliditetom u FBiH. Shodno tome, osposobljavanje osoba sa invaliditetom da samostalno proizvode i instaliraju solarne sisteme, otvara veću mogućnost za brže i dugoročno zapošljavanja, te povećava njihovu konkurentnost na otvorenom tržištu rada.

Obuku pohađa 15 nezaposlenih osoba sa invaliditetom iz Tuzle, Živinica, Mostara, Kalesije, Bugojna, podijeljenih u dvije radne grupe. Proizvedeni kolektori će biti postavljeni na objekt Centra za djecu sa višestrukim potrebama “Koraci nade“, te zagrijavati vodu u bazenu za rehabilitaciju. Obuku vodi Ismet Salihović, certificirani savjetnik za energetsku efikasnost, CRP voditelj tima za obnovljive izvore energije.

Nakon završene obuke, najmanje 10 polaznika će biti zaposleno u firmama koje se bave izradom i ugradnjom solarnih sistema ili instaliranjem sistema centralnog grijanja.

Još jedan o ciljeva projekta je, u što kraćem roku, obezbijedi finaliziranje kompletnog pravnog okvira i uspostavi stabilan i funkcionalan sistem za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH. Nakon 17 mjeseci primjene evidentno je da Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom ima određene nedorečenosti, te je pokrenuta inicijativa za izmjene i dopune postojećeg zakona, s posebnin fokusom na otklanjanje nedostataka i nejasnoća u funkcionisanja Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Projekt finansiraju Centri civilnih inicijativa, a sufinansiraju Federalni zavod za zapošljavanje, Općina Tuzla i Centralno grijanje Tuzla.

 

Klix.ba

 

]]>
info@fzzz.ba (Haris Culjevic) Uspješne priče Mon, 28 Jan 2013 10:31:04 +0000
Uspješna mlada poduzetnica http://www.fzzz.ba/uspjene-prie/uspjena-mlada-poduzetnica http://www.fzzz.ba/uspjene-prie/uspjena-mlada-poduzetnica (Sarajevo, decembar 2012. godine) - Sanela Sarić iz Sarajeva je korisnik poticajnih sredstava po programu "Mladi poduzetnik" iz 2011. godine, što joj je omogućilo da otvori frizerski salon. Obimom posla je prezadovoljna i već je zaposlila jednu osobu. Prije toga je na evidenciji nezaposlenih provela više od tri godine, a u  narednom periodu planira zaposliti još jednu osobu.

„Za sada sam prezadovoljna. Za program sam saznala putem općinskog biroa za zapošljavanje i imam samo riječi hvale“, govori Sanela.

 

]]>
info@fzzz.ba (Haris Culjevic) Uspješne priče Fri, 07 Dec 2012 10:41:29 +0000
Uspjeh kompanije ThermoFLUX: Toplovodni kotlovi i kamini iz Jajca osvojili kupce http://www.fzzz.ba/uspjene-prie/uspjeh-kompanije-thermoflux-toplovodni-kotlovi-i-kamini-iz-jajca-osvojili-kupce http://www.fzzz.ba/uspjene-prie/uspjeh-kompanije-thermoflux-toplovodni-kotlovi-i-kamini-iz-jajca-osvojili-kupce  

(Jajce, maj 2012. godine) - Za uspjeh u poslu potreban je poduzetan duh i dobar osjećaj da kada vam se ukaže prilika, vi je i iskoristite. ThermoFLUX iz Jajca danas je jedna od najperspektivnijih kompanija u Bosni i Hercegovini. Bave se proizvodnjom toplovodnih kotlova i kamina na pelet i ugalj. Ova firma bilježi stalan rast iz godine u godinu, a izvoze oko 32 posto svoje proizvodnje.

Počeli su 2007. godine iz malog porodičnog obrta za instaliranje grijanja sa tri zaposlena, vođeni vizijom jednog čovjeka, osnivača i vlasnika Tomislava Ladana, koji je na vrijeme uvidio novu prigodu na tržištu.

"Čestim poskupljenjem lož-ulja i plina sam uvidio da će u većini domaćinstava u BiH drvo i pelet ostati kao jedini energent za zagrijavanje svojih domaćinstava. Tu sam uvidio jako dobru poslovnu priliku koju sam i iskoristio", navodi Tomislav Ladan.

U ThermoFLUX-u je trenutno zaposleno 68 radnika koji svoje znanje i umijeće dokazuju svaki dan, proizvodeći kotlove koji su svoje mjesto osim na tržištu BiH, pronašli i na tržištima Njemačke, Austrije, Grčke, Slovenije, ispunjavajući pri tom sve rigorozne zahtjeve o sigurnosti i energetske učinkovitosti koji su se stavljali pred njih. No, na samom početku, nije sve bilo lako.

"U početku mi je bilo najteže naći stručne kadrove za vođenje proizvodnje. Teško je bilo ubijediti ljude da napuste postojeća poduzeća i počnu raditi za novoosnovano poduzeće. Ekonomska kriza mi je tu uveliko pomogla jer su poduzeća u okruženje otpuštala ljude, a mi smo ih zapošljavali", navodi Ladan.

U 2010. godini Thermoflux je na tržištu prodao 330 jedinica kotlova i kamina, sa tendencijom povećanja u budućnosti. Jasna vizija i poduzetan poslovni duh je ono što krasi menadžment ove kompanije.

"Budućnost Thermofluxa vidim u obnovljivim izvorima energije koji će se zasigurno sve više koristiti. Primarni cilj za 2012. godinu je konačni proboj na zapadnoevropsko tržište", ističe Ladan.

Kompanija ThermoFLUX d.o.o. Jajce dobitnik je BH Biznis nagrade "Gazela", koju dodijeljuje Kameleon M&M Grupa i zahvaljujući kojoj je bosanskohercegovačka javnost imala priliku upoznati se sa poslovnim rezultatima ove uspješne firme.

(Izvor: ekapija.ba)

 

Svoju podršku firmi ThermoFLUX pružio je i Federalni zavod za zapošljavanje, koji je u 2011. godine po Programu zapošljavanja i samozapošljavanja povratnika toj firmi dao bespovratna poticajna sredstva za zapošljavanje dvije osobe sa evidencije nezaposlenih.

]]>
info@fzzz.ba (Haris Culjevic) Uspješne priče Mon, 07 May 2012 09:37:28 +0000
Alpina-Bromy upošljava 300 radnika http://www.fzzz.ba/uspjene-prie/alpina-bromy-upoljava-300-radnika http://www.fzzz.ba/uspjene-prie/alpina-bromy-upoljava-300-radnika  

(Tešanj, april 2012. godine) - Alpina-Bromy, tvornica obuće iz Tešnja, ovih dana kreće u realizaciju planova vezanih za proširenje proizvodnih kapaciteta. Naime, proizvodni proces koji se sada odvija unutar objekta od 4000 m2, Alpina-Bromy u naredna dva mjeseca planira proširiti pravljenjem nove hale.

"Gradnja kreće ovih dana, radi se o dogradnji poslovno-skladišnog prostora s kojim ćemo dobiti mogućnost da unutar postojećeg objekta, stvorimo prostor za proširenje proizvodnje", istakao je Suad Roša, direktor Alpina-Bromy, naglašavajući da će uposliti dodatnih 100 radnika. Prema njegovima riječima, vrijednost investicije je oko milion maraka, jer se radio velikom prostoru za skladište gotove proizvodnje.

"Ovih dana se očekuje i potpisivanje ugovora sa izvođaćem radova, firmom Inter d.o.o. Doboj Jug, s kojima smo radili i prvu i drugu zgradu, pa tako i ovu dogradnju", dodaje Roša. Osim ove dogradnje, kako je kazao, u narednom periodu planira se izgradnja još jedne veće hale, namijenjene isključivo za proizvodnju. Radi se o kapacitetu od oko 2.000 m2 prostora, s kojom je planirano zapošljavanje još 200 radnika.

Inače, Alpina-Bromy nastala je zajedničkim ulaganjem firme Alpina d.o.o. iz Slovenije i Suada Roše i bavi se proizvodnjom muške i ženske obuće i modne galanterije.

Uspjehu ove firme doprinio je i Federalni zavod za zapošljavanje, davaljem poticajnih sredstava po Programu zapošljavanja i samozapošljavanja povratnika iz 2010. godine te po Programu sufinansiranja zapošljavanja mladih bez radnog iskustva iz 2011. godine.

]]>
info@fzzz.ba (Haris Culjevic) Uspješne priče Fri, 27 Apr 2012 09:33:10 +0000