• PDF
  • Ispis
  • Facebok
  • Facebok

 

(Kalesija, 25.1.2013. godine) - U prostorijama preduzeća Unis Tok u Kalesiji jučer je potpisan Memorandum o razumijevanju u implementaciji projekta "Stručno osposobljavanje i zapošljavanje 100 kovača, CNC operatera i mehatroničara za potrebe preduzeća Unis Tok Kalesija.

Memorandum su potpisali predstavnici Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Općine Kalesija, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona (TK), Službe za zapošljavanje TK, Mješovite srednje elektrotehničke škola Tuzla, Mješovite srednje škole Kalesija, Udruženja za razvoj NERDA i preduzeća UNIS TOK d.o.o. Kalesija.

Potpisivanjem memoranduma o razumijevanju stvoreni su uslovi da se za razvojne potrebe preduzeća u toku narednih godinu dana educira i u njemu zaposli 100 novih radnika. Metaloprerađivačko preduzeće Unis Tok je jedan od vodećih bh. proizvođača i izvoznika dijelova za ležajeve u autoindustriji i trenutno upošljava 145 uposlenika.

Federalni zavod za zapošljavanje izražava zadovoljstvo učešćem u ovom projektu, ali i stoji na stanovištu da je donošenje zakona o obrazovanju odraslih glavni preduslov za sistemsko rješavanje pitanja osposobljavanja nezaposlenih osoba.