• PDF
  • Ispis
  • Facebok
  • Facebok

Usluge Migracionog servisnog centra

Mreža Migracijskih servisnih centara pruža usluge informiranja i savjetovanja migranata i potencijalnih migranata u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu prema Rezoluciji 1244. Cilj ovih centara je promoviranje regularnih migracija u zemlje Evropske unije i druge zemlje, kao i mobilnost između država na Balkanu, i to: direktnim informiranjem potencijalnih migranata o radnim migracijama i rizicima koje nosi neregularna migracija, izgradnjom kapaciteta javnih službi za zapošljavanje u razvoju i praksi politike radnih migracija i sveobuhvatnim istraživanjem potencijala radnih migracija zemalja u regiji

U migracionim servisnim centrima možete naći informacije o mogućnostima rada i studiranja u inostranstvu, kao i o procedurama za vize, radne i boravišne dozvole, pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju u inostranstvu i druge informacije koje će vam biti od koristi pri razmatranju selidbe u inostranstvo. Informacije su dostupne u obliku Vodiča o odredištu, Informativnih listova o «Studiranju u inostranstvu» i Informativnih listova o priznavanju kvalifikacija koje možete snimiti (download) sa internet stranice http://www.migrantservicecentres.org/index.php?page=58 ili preuzeti direktno od zaposlenika u centrima.

Migracijski servisni centri također organiziraju kurseve obuke i savjetodavne sesije o specifičnim temama i zemljama od interesa – za više informacija pogledajte sekciju za Obuku i sesije informiranja na našoj internet stranici.

Ako razmišljate o povratku iz inostranstva u jednu od gore navedenih zemalja ili jednostavno razmatrate razne mogućnosti, zaposlenici u centrima vam također mogu pružiti informacije o lokalnim uslugama kao što su stručne obuke, kursevi iz jezika i informatike, pomoć pri pokretanju malog biznisa i pomoć za reintegraciju prilagođena vašim individualnim potrebama. Pored toga kvalificiranim državljanima se nude kratkoročna zaposlenja u određenim institucijama u njihovim domovinama (za više informacija pogledajte sekciju za Privremeni i virtuelni povratak).

Migracijske servisne centre podržava projekt "Migracija za razvoj na Zapadnom Balkanu (MIDWEB)" koji vodi Međunarodna organizacija za migraciju (IOM) u partnerstvu sa organizacijom Migracija, azil, regionalna inicijativa za izbjeglice (MARRI), njemačkim Saveznim uredom za migraciju i izbjeglice i Bečkim institutom za međunarodne ekonomske studije (wiiw), a finansira se sredstvima IPA 2009 multi-korisničkog programa 2 Evropske komisije.

Za puni opis projekta snimite Informativni list o projektu ili kontaktirajte Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

Više o zemljama odredišta možete saznati na linku: http://www.migrantservicecentres.org/index.php?page=64.

Migracioni servisni centar otvoren je u Bihaću i Banjoj Luci u okviru biroa za zapošljavanje.